Bewust personeelsbeleid levert omzet op


De ondernemers van De Èchte Groenteman wisselen naast vakkennis ook ervaringen uit op het gebied van personeelsbeleid. Ondernemers Wim Hofman uit Veendam en Erik Berends uit Haren geven hun visie op het personeelsbeleid.

Zowel Wim Hofman als Erik Berends zijn sinds jaar en dag ondernemers met personeel. Waar de eerste met een team van 8 medewerkers werkt, heeft de ander een team van 16 medewerkers. Dit levert verschillende werkwijzen op, maar de kern blijft hetzelfde: goede bedrijfsresultaten en tevreden klanten door gelukkige en gemotiveerde medewerkers.

“De medewerkers zijn de ambassadeurs voor onze winkel. Door het overbrengen van vakkennis aan klanten en goede service stijgt de omzet!”  

– Wim Hofman

Tevreden medewerkers zijn goud waard

Beide ondernemers vinden het belangrijk dat medewerkers tevreden zijn en plezier hebben in het werk. Dit straalt af naar de klanten en heeft een positieve invloed op de omzet.

Maar hoe houd je de medewerkers nou echt tevreden? “Kleine dingen als even vragen hoe het weekend was en positief zijn kunnen hier al aan bijdragen.” geeft Erik Berends aan. In de ideale situatie heeft de medewerker niet alleen het gevoel voor het bedrijf te moeten werken, maar dat het bedrijf er ook voor hem of haar is. Ook humor wordt door beide ondernemers als onmisbaar beschouwd. Wim Hofman zegt: “Naast dat er hard gewerkt moet worden, is een dolletje op zijn tijd ook belangrijk.”

Passie in plaats van vakopleiding

In de groentebranche is een vakopleiding niet meer aanwezig. Nieuwe medewerkers worden op kwaliteiten geselecteerd in plaats van op basis van een afgeronde opleiding. Wim en Erik zijn er beiden van overtuigt dat passie voor het vak van essentieel belang is. “Een nieuwe medewerker moet wel in het team passen, daarnaast vinden wij een vrolijke uitstraling, vriendelijkheid, flexibiliteit en improvisatievermogen belangrijk. En een commercieel inzicht mag natuurlijk niet ontbreken.” voegt Wim Hofman toe.

Echte vakkennis wordt tijdens het werken aangeleerd. Met een glimlach geeft Wim Hofman aan: “Het werk in de winkel en in de productie wordt nog wel eens onderschat. Er komt veel bij kijken, dat zien klanten natuurlijk niet allemaal.”

Erik Berends is momenteel in gesprek met ADN om trainingen aan te gaan bieden voor andere ondernemers en medewerkers. Een uitdagend traject en goed voor de branche!

Stimuleren en motiveren

Er bestaan tal van manieren om de medewerkers te blijven stimuleren en motiveren. Belangrijk is dat de aanpak past bij de ondernemer en bij het team. Zowel Wim als Erik passen periodieke beoordelingsgesprekken toe. De één met een extern bureau, de ander doet het zelf. Het doel? Zorgen dat de medewerker na het gesprek vol energie weer aan het werk gaat.

Ook werkoverleggen passen beide ondernemers toe. Wim geeft aan: “Eén keer per maand zitten wij met z’n alle bij elkaar om de gang van zaken te bespreken. Zo weet iedereen wat er speelt en kunnen centraal vragen gesteld worden.” Erik past dit per specialisme toe: “We betrekken de medewerkers bij de bedrijfsvoering op hun vakgebied. Periodiek bespreken we het verloop van de omzet van een bepaalde assortimensgroep met de verantwoordelijke medewerkers. Zo blijven ze betrokken.”

Naast de meer formele aanpak van een beoordelingsgesprek en werkoverleggen zijn informele teamactiviteiten ook belangrijk. “Vanwege het leeftijdsverschil tussen de medewerkers, van 15 tot 67 jaar, gaan wij jaarlijks met het hele team uiteten. Dit is voor iedereen leuk en lekker.” geeft Erik Berends aan.

“Vakkennis leer je door te werken in de zaak. Daarnaast is zelfstandig werken, eigen inbreng en klantvriendelijkheid belangrijk binnen ons team."

– Erik Berends

Meten = Weten. Wat is de omzet per gewerkt uur van de medewerkers?

Het berekenen van de omzet per gewerkt uur van de medewerkers. Voor de één een wekelijkse bezigheid, voor de ander een periodiek meetpunt. “Je moet leren calculeren.” geeft Erik aan. Want zit je niet op de juiste koers? Dan is het noodzakelijk om bij te sturen. Kunnen medewerkers efficiënter worden ingezet? Kunnen activiteiten anders worden ingedeeld of kan meer in bulk worden geproduceerd? Op deze manier stuur je aan op een goed resultaat!



​​​​​​​

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.